Siria cere retragerea trupelor turcești, considerând prezența lor drept ”o agresiune flagrantă’

0 131

Autoritățile de la Damasc au cerut sâmbătă ca trupele turcești care au intrat în nord-vestul Siriei să plece imediat, considerând prezența lor drept ”o agresiune flagrantă”, relatează agenția Reuters.

Ministerul sirian de Externe a afirmat, într-un comunicat difuzat de media de stat, că intrarea joi seara, prin punctul de trecere a frontierei Ban Al-Hawa, a unor vehicule militare turcești în zona din nord-vestul Siriei aflată sub control rebel reprezintă o încălcare a dreptului internațional.

Turcia susține că acționează împreună cu grupări rebele pentru a aplica un acord obținut luna trecută cu Rusia și Iran în Kazahstan privind reducerea confruntărilor dintre insurgenți.

Un convoi va părăsi Raqqa sâmbătă, în baza unui acord de evacuare a unor persoane (coaliția internațională)

Coaliția internațională sub comanda SUA din Siria a anunțat sâmbătă într-un comunicat că ”un convoi” va părăsi sâmbătă Raqqa, după ce s-a ajuns la un acord de evacuare referitoare la orașul din nordul țării unde jihadiștii grupării Stat Islamic (SI) sunt încercuiți, relatează AFP.

 ”Acordul a fost obținut pentru a reduce pierderile civile și îi exclude aparent pe teroriștii străini” ai grupării Stat Islamic, se afirmă în comunicatul coaliției, care nu menționează soarta combatanților sirieni ai organizației jihadiste.

”Persoanele care părăsesc Raqqa în baza acordului vor fi percheziționate” și identitatea lor va fi verificată, potrivit comunicatului.

Anterior, coaliția a indicat că circa o sută de jihadiști s-au predat în ultimele 24 de ore, fără să le precizeze însă cetățenia.

Intrate în Raqqa în iunie, Forțele Democrate Siriene (FDS), o alianță de combatanți kurzi și arabi susținută de către coaliție, au cucerit treptat aproape 90 % din oraș. În ultimele zile au avut loc discuții pentru a asigura cucerirea enclavelor unde s-au repliat jihadiștii și pentru a permite evacuarea civililor blocați din cauza luptelor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.