Iraq: SI a provocat pagube de peste 100 miliarde de dolari economiei și infrastructurii

0 149

Premierul irakian Haider al-Abadi a estimat sâmbătă la “peste 100 miliarde de dolari” pagubele provocate de gruparea Statul Islamic (SI) în cei trei ani de ocupație jihadistă asupra unor mari teritorii din țară, transmite AFP.

“Pagubele ocupației Statului Islamic asupra orașelor irakiene se ridică deja la peste 100 miliarde de dolari”, a afirmat Abadi, cu prilejul unei vizite la Kerbala, oraș sfânt al șiiților, unde vineri s-a încheiat un important pelerinaj.

“Și nu este vorba aici decât de pagubele provocate economiei și infrastructurilor. Aproape toate podurile şi străzile importante sunt distruse. Trebuie refăcută reţeaua de apă dar şi cea de energie electrică. Apoi când ne gândim la clădiri, muzee, moschee care trebuiesc la rândul lor reconstruite dar acolo trebuie să facem alte evaluări şi sunt sigur că vor fi costuri uriaşe”, a explicat el.

Statul Islamic a cucerit în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian, la nord și la vest de Bagdad, unde a distrus o parte din vestigiile Mesopotamiei antice.

La Mosul, al doilea oraș al țării, jihadiștii au jefuit tezaure preislamice, au dinamitat emblematica moschee al-Nouri și minaretul acestuia înclinat, datând din secolul al XII-lea, și au dat foc bibliotecii principale.

Luptele pentru alungarea SI au distrus mari părți din orașele pe acesta le ocupase. Costul total al reconstrucției în Irak a fost estimat între 700 și 1.000 miliarde de dolari.

Sâmbătă, trupele irakiene au lansat o amplă operațiune vizând recucerirea ultimei localități din mâinile jihadiștilor, Rawa, precum și “curățarea zonelor deschise din deșertul” din vestul țării, a declarat premierul Abadi, care este și comandantul-șef al armatei.

Altfel, Siria are nevoie de aproape 1500 de miliarde de dolari in prima fază pentru a repara dezastrul în urma războiului provocat de grupările teroriste.

Analiştii economici sunt cu ochii pe firmele care se vor înscrie pentru reconstrucţia celor două ţări, SUA ridicând pretenţiile cele mai mari în această afacere care poate aduce un venit uriaş celor implicaţi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.