Samariteanul milostiv

0 144

Poate ați observat că în majoritatea pildelor Domnului Iisus Hristos există două personaje opuse: cel bun și cel rău, cel pozitiv și cel negativ. Ne amintim de “bogatul nemilostiv și săracul Lazăr”, de “fecioarele înțelepte” și de cele “nebune”, de “fratele cel mare” și de “cel mic”, din “Pilda fiului risipitor”, de fratele care zice “mă duc” și care nu se duce, de celălalt care zice “nu mă duc”, dar apoi îi pare rău și se duce, de “vameș și de fariseu”. Exemplele pot continua.. Ei bine, prin întâlnirea ambelor tipologii umane în aceste istorioare ale Domnului, ni se arată mereu care cale este de urmat și care este cea care trebuie evitată cu strășnicie.

În pilda “Samarineanului Milostiv”, calea care trebuie evitată este cea a “preotului și a levitului”, iar calea dată nouă ca exemplu este cea a samarineanului. Cum s-au comportat personajele negative ale pildei? “AU VENIT, AU VĂZUT ȘI AU TRECUT PE ALĂTURI”! Adică.. au fost indiferenți. Cum s-a comportat samarineanul? S-a dat jos de pe măgăruș, l-a îngrijit pe omul rănit, l-a așezat pe măgărușul său și celelalte, pe care le știți..

Dragii mei, am impresia că Raiul aparține celor care coboară de pe măgăruș.. Am impresia că Raiul este a celor care se implică.. A celor care îngrijesc de semenii lor “de-abia vii”, sau “aproape morți”, ca să folosesc ambele traduceri cunoscute. Am impresia că iadul este plin de oameni care “VIN, VĂD ȘI TREC PE ALĂTURI”.. Nu știu, poate greșesc.. Vedeți voi.. Dar dacă nu greșesc, atunci este timpul să coborâm de pe măgăruș!
Domnul să vă binecuvânteze, să vă dea putere ca să fiți samarineni milostivi de-acum înainte!

Preotul Sorin Croitoru din Mantova (Italia)

Leave A Reply

Your email address will not be published.