Ungaria acuză SUA de ”imixtiune în afacerile interne”, după ce Washingtonul a lansat un proiect de finanțare a presei ungare

0 180

Guvernul de la Budapesta a reacționat vehement miercuri împotriva unui proiect american de finanțare a unei prese obiective în Ungaria, în contextul unei concentrări crescute a media în mâinile apropiaților premierului ungar Viktor Orban, relatează agențiile MTI și AFP.

Despre ce este vorba, dacă nu de o imixtiune în afacerile interne ale Ungariei, ”o țară aliată și democratică”, s-a întrebat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, în timpul unei conferințe de presă la care a precizat că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Budapesta, David Kostelancik.

Washingtonul a lansat săptămâna trecută un concurs pentru proiecte destinate ”creșterii accesului cetățenilor la o informare obiectivă” în Ungaria, proiecte în valoare de 700.000 de dolari (590.000 de euro).

Szijjarto a subliniat că acest demers este asemănător unei tentative de a ”interveni în campania electorală” din Ungaria, țară unde se vor desfășura în aprilie alegeri legislative la care Orban va candida pentru un al treilea mandat consecutiv.

Luna trecută, însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta, David Kostelancik (care conduce ambasada SUA în lipsa unui ambasador acreditat), s-a declarat preocupat în legătură cu unele tendințe negative în domeniul libertății presei în Ungaria unde o mare majoritate din media a ajuns sub influența unor apropiați ai lui Orban în ultimii ani.

Kostelancik a dezvăluit faptul că media prietene beneficiază de importante contracte de publicitate și că jurnaliștii lor sunt constrânși să urmeze ”politici editoriale proguvernamentale”.

Washingtonul și-a manifestat de altfel preocuparea în legătură cu publicarea, în septembrie, în Ungaria, a unei liste cu jurnaliști calificați agenți ai miliardarului american de origine ungară George Soros, care devenit de mai multe luni ținta guvernului naționalist al lui Viktor Orban.

Leave A Reply

Your email address will not be published.