Vladimir Putin a promulgat legea care desemnează entități media ca ”agenți străini’

0 161

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă legea care permite desemnarea unor entități media drept “agenți străini”, ca reacție la constrângerea canalului de televiziune rusesc RT de a se înregistra ca ‘agent străin’ în Statele Unite, relatează AFP și RIA Novosti.

Aprobată în unanimitate de Duma de Stat (camera inferioară) la mijlocul lunii noiembrie și de Consiliul Federației (camera superioară) săptămâna aceasta, legea respectivă a fost publicată sâmbătă pe site-ul oficial al documentelor juridice ale autorităților ruse și intră imediat în vigoare.

Textul permite desemnarea oricărei entități media internaționale care operează în Rusia drept ‘agent străin’ printr-o decizie a Ministerului Justiției.

Această lege este prezentată drept o ripostă la înregistrarea în SUA sub același nume de ‘agent străin’ a postului de televiziune RT, controlat de statul rus.

Legea a fost denunțată de Consiliul pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin, care a apreciat într-un comunicat că ‘orice media internațională ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul Justiției”.

Criticată virulent de către organizațiile neguvernamentale Human Rights Watch și Amnesty international, această lege obligă entitățile vizate să ofere informații autorităților ruse despre situația lor financiară și să menționeze în documentele pe care le prezintă că sunt încadrate ca atare.

De fapt, respectivul text extinde la mass-media o lege datând din 2012 și care se referea până acum numai la organizațiile neguvernamentale.

Posturile de radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Liberty, finanțate de Congresul american, sunt primele entități media care au fost avertizate de Moscova cu privire la o eventuală încadrare ca ‘agent străin’ pe teritoriul Federației Ruse.

Leave A Reply

Your email address will not be published.