Rafalele violente de vânt au afectat mai multe țări europene

0 388

Rafalele violente de vânt care au afectat miercuri mai multe ţări din Europa au provocat moartea unei persoane, deraierea unui tren, au perturbat traficul aerian şi au întrerupt furnizarea alimentării cu energie electrică la mii de locuinţe, informează Reuters şi AFP.

În Elveţia, furtuna a provocat deraierea unui tren regional pe ruta Montreux – Bernese Oberlanddin, eveniment soldat cu rănirea a opt persoane, şi a doborât mai mulţi arbori care au căzut pe liniile de înaltă tensiune întrerupând alimentarea cu energie electrică la mii de locuinţe.

Rafalele de vânt de pe muntele Pilat din apropiere de cantonul Lucerna au atins viteze de 195 kilometri pe oră, cea mai mare viteză înregistrată de la începerea înregistrărilor, în 1981, a anunţat postul SRF.

Serviciul de meteorologie din Elveţia a emis avertizări de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Multe drumuri au fost închise, circulaţia feriboturilor a fost suspendată în unele zone şi mai multe curse aeriene au fost anulate.

În capitala Berna, pomul de Crăciun amplasat în gara principală s-a prăbuşit în cursul dimineţii, însă nicio persoană nu a fost rănită de trunchiul cu înălţimea de 13 metri, cu o greutate de 2,4 tone, a precizat postul elveţian RTS.

În Olanda, o furtună a perturbat traficul aerian pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, al treilea cel mai aglomerat din Europa. Peste o cincime dintre cele 1.200 de curse planificate să aterizeze sau să decoleze de pe acesta au fost anulate ca urmare a rafalelor de vânt care au atins viteze de până la 120 de kilometri pe oră.

De asemenea, din cauza furtunii autorităţile olandeze au luat decizia de a închide toate cele cinci bariere marine importante pentru a preveni inundarea zonelor joase. Unele dintre aceste bariere nu au mai fost închise de cel puţin zece ani, precizează Reuters. Aceasta a fost prima dată când toate cele cinci bariere, construite între anii 1976 şi 2002, au fost închise concomitent.

În Franţa, un schior în vârstă de 21 de ani şi-a pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit pe el pe o pârtie din staţiunea alpină Morillon, iar alte cel puţin 15 persoane au fost rănite, dintre care patru se află în stare gravă. De asemenea, furtunile care au afectat în special regiunile nordice şi estice au provocat întreruperi ale furnizării alimentării cu energie electrică la circa 225.000 de locuinţe, conform autorităţilor locale.

Gospodăriile din Normandia au fost cele mai afectate de furtuna Eleanor, a anunţat Enedis, o unitate a grupului francez de utilităţi EDF controlat de stat, în timp ce zona din împrejurimile Parisului şi nord-estul regiunii Picardia şi din regiunea Champagne-Ardenne s-au numărat de asemenea printre cele afectate.

Traficul aerian pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris a fost afectat în cursul dimineţii de furtună, iar turnul Eiffel a fost închis miercuri pentru vizitare din cauza rafalelor puternice de vânt. De asemenea, şi traficul rutier şi feroviar a fost perturbat în mai multe regiuni ale ţării ca urmare a căderii mai multor copaci pe liniile de tensiune sau pe carosabil.

Zborurile au fost afectate de vântul puternic timp de câteva ore şi pe aeroporturile din Basel-Mulhouse şi Strasbourg, dar şi în Zurich (Elveţia).

Traficul feroviar şi rutier a fost perturbat şi în Germania, iar douăzeci de zboruri au fost anulate în Frankfurt. De asemenea, o probă de schi fond care trebuia să se desfăşoare în Oberstdorf (sud) în cadrul Cupei Mondiale a fost anulată.

În Anglia, mai multe căi rutiere au fost închise din cauza copacilor căzuţi pe carosabil şi a autovehiculelor avariate.

Serviciile meteorologice spaniole au emis o alertă valabilă pentru coasta nord-estică a ţării. În Asturia şi Galicia valurile ar putea ajunge la şapte metri înălţime şi până la şase metri în Ţara Bascilor.

Mai multe locuinţe şi sedii ale unor companii au fost avariate în urma inundaţiilor produse miercuri pe coasta de vest a Irlandei, unde furtuna Eleanor a generat precipitaţii abundente şi vânturi care au înregistrat viteze de până la 155 de kilometri pe oră. Al doilea nivel de alertă ca importanţă ce a fost impus de Serviciul naţional de meteorologie a rămas încă valabil pentru regiunile din vestul şi nord-vestul Irlandei.

Eleanor este cea de-a patra furtună care afectează Europa de la începutul lunii decembrie, după Ana, Bruno şi Carmen.

Leave A Reply

Your email address will not be published.