Liga Arabă dorește recunoașterea unui stat palestinian suveran și independent
Liga Arabă va căuta să obţină recunoaşterea internaţională a unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală, ca răspuns la decizia unilaterală americană de a declara Ierusalimul capitala Israelului, a afirmat sâmbătă ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, relatează AFP.
Unul dintre obiective este de a reafirma „invaliditatea deciziei (americane) de recunoaştere a Ierusalimul drept capitală a Israelului şi faptul că aceasta nu are nicio consecinţă juridică”, a declarat Ayman Safadi în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.
„Căutăm să obţinem (…) recunoaşterea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală, în graniţele din iunie 1967”, a adăugat el.
Aceste afirmaţii au fost făcute după vizita întreprinsă de o delegaţie ministerială arabă, sâmbătă, la Amman, alcătuită din miniştrii de externe ai Egiptului, Arabiei Saudite, Marocului, Emiratelor Arabe Unite, pe lângă Ahmed Aboul Gheit.
Secretarul general al Ligii Arabe a anunţat convocarea unei „reuniuni ministeriale lărgite” la sfârşitul lunii.
În cursul primirii acestei delegaţii, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a reamintit necesitatea de a se găsi o soluţie la chestiunea Ierusalimului în cadrul „unui acord de pace just şi durabil” între palestinieni şi israelieni.
Iordania, care îşi asumă rolul de gardian al locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a denunţat ca „o încălcare a dreptului internaţional” decizia de la 6 decembrie a lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Regatul haşemit şi Egiptul sunt singurele ţări arabe care au semnat un acord de pace cu statul evreu.
Israelul consideră Ierusalimul capitala sa eternă şi indivizibilă. Palestinienii vor drept capitală pentru viitorul lor stat independent Ierusalimul de Est, care a fost cucerit de către Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu şi apoi anexat, demers ce n-a fost recunoscut niciodată pe plan internaţional.