Marea Neagră, nou teatru de dispute între Rusia și America

0 179

Apele devin tot mai tulburi în relațiile diplomatice dintre SUA și Rusia. Deși a pozat într-un mesager al păcii, Trump apasă piciorul pe accelerație în chestiunea unui conflict armat cu Rusia. Conflict care, după toate probabilitățile, se va desfășura pe teren străin, adică în țările est-europene. De ce vrea America cu orice preț escaladarea unui diferend cu Rusia?

Recent, americanii au trimis două distrugătoare în Marea Neagră cu intenția declarată de a proteja regiunea în fața unei agresiuni rusești. Experții europeni pentru politică externă consideră că America recurge la provocări duse la limita suportabilului pentru a verifica astfel răbdarea rușilor. Cu atât mai mult cu cât eventuale daune s-ar produce pe teritoriu străin Americii.

Retorica agresiunii rusești față de orice și față de oricine a devenit mai mult decât penibilă, declara recent Lavrov. Comunitatea experților ruși observă că există o tendință de sporire a nivelului de confruntare cu SUA, însă specifică că există o probabilitate scăzută ca manevrele americane să reprezinte o amenințare pentru Rusia, se arată într-o analiză publicată recent de Rusia Today.

Pentagonul sporește prezența militară americană în Marea Neagră drept răspuns la solicitările de a contracara activizarea Rusiei în regiune, anunță CNN, cu referire la un demnitar militar al SUA.

Potrivit postului de televiziune american, în acest fel, Washingtonul încearcă „să diminueze sensibilitatea Moscovei” față de creșterea numărului militarilor în regiune. Drept răspuns, Rusia își îndreaptă în Marea Neagră submarine și „tot ce are mai nou”, afirmă CNN, cu referire la reprezentantul NATO.

Canalul menționează că Rusia reacționează bolnăvicios la prezența flotei navale SUA la frontierele sale maritime, pentru că are temeri că acest lucru i-ar putea submina capacitățile militare.

“Voi expediați în Marea Neagră nave, iar rușii simt că sunt tot mai amenințați”, a declarat reprezentantul Ministerului Apărării al SUA.

Potrivit lui, Moscova este îngrijorată de faptul că în acest fel SUA ar putea efectua atacuri cu ajutorul instalațiilor balistice, cum ar fi sistemul de apărare antirachetă „Aegis”. De astfel de arme dispun distrugătoarele americani Carney și Ross, care au fost trimise anterior în Marea Neagră.

Pentru a confirma „sensibilitatea Moscovei” față de prezența militară americană în regiune, CNN amintește despre pretinsele acțiuni nesigure ale piloților ruși de interceptare a avioanelor americane de recunoaștere. Ministerul Apărării al Rusiei a explicat că în acest fel Rusia își asigură securitatea frontierelor în Crimeea. Astfel, manevrele avioanelor de luptă ruse ar trebui să fie considerate o escortare, nu interceptare, care a fost realizată prin mijloace absolut legale și sigure.

Americanii invadează Estul în timp ce aclamă peste tot că Rusia este agresoare

Moscova a criticat informațiile apărute în presa americană. Astfel, adjunctul președintelui comisiei pentru apărare și securitate a Consiliului Federației, Evgheni Serebrennikov, a calificat drept false afirmațiile despre îngrijorările Moscovei și sporirea, ca drept răspuns, a prezenței militare rusești, anunță RIA Novosti.

“În ultimul timp, din SUA sunt formulate mai multe acuzații la adresa Rusiei: sporirea potențialului nuclear rus și mărirea numărului armelor nucleare, iar acum despre sporirea prezenței în bazinul Mării Negre”, a declarat Serebrennikov.

Potrivit oficialului rus, astfel de declarații reprezintă o încercare de distragere a atenției de la propriile manevre de înarmare și a prezenței militare excessive în Estul Europei. Reprezentantul Consiliului Federației a explicat că în acest fel Washingtonul încearcă să instrumentalizeze această minciună pentru a exercita presiuni politice asupra Rusiei. Serebrennikov este convins că acțiunile americanilor nu vor avea niciun succes.

“E puțin probabil ca Washington să încalce acordurile internaționale cu privire la prezența în Marea Neagră, iată de ce nu merită să ne îngrijorăm de sporirea prezenței forțelor navale americane în regiune”, a declarat expertul militar rus, Vladimir Șerbakov.

“Regimul prezenței navelor militare, flotelor navale ale țărilor din afara Mării Negre este reglementat de convenția de la Montreaux, care nu poate fi încălcată… Americanii pot planifica tot ce își poftesc, însă în limitele convenției”, a menționat Șerbakov.

Sputnik amintește că în anul 1936, în orașul elvețian Montreux a avut loc o conferință în cadrul căruia s-a ajuns la un acord cu privire la trecerea navelor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, precum și aflarea lor în Marea Neagră și Mediterană. Tonajul total al navelor al statelor din afara bazinului Mării Negre nu trebuie să depășească 30 de tone, iar perioadă aflării acestora nu trebuie să depășească 21 de zile. Majorarea tonajului vaselor până la 45 mii tone este posibilă doar în cazul creșterii capacității forțelor navale militare ale statelor pontice.

În acest fel, Pentagonul nu depășește norma stabilită, însă frecvența apariției navelor americane în bazinul Mării Negre a crescut.

“Americanii au început să pătrundă foarte des în Marea Neagră. În trecut ei au ignorat aceste norme o perioadă îndelungată: nu aveau timp de așa ceva. Ultima astfel de sporire a prezențe a avut loc doar în perioada declinului Uniunii Sovietice. Ei încercau să organizeze provocări, iar noi i-am “expulzat” din apele noastre teritoriale. Acum ei au revenit la astfel de practici… Se pare că cei de la ministerul american al Apărării au luat decizia de a întărâta Rusia cu o cârpă roșie”, a conchis Șerbakov, adăugând că acțiune SUA nu reprezintă o amenințare strategică serioasă, însă nici nu contribuie la o liniște în regiunea Mării Negre.

SUA vrea să înconjoare Rusia atât pe uscat cât și pe mare

Recent, a apărut o informație cu privire la intrarea în Marea Neagră a distrugătorului american “Carney”. Acesta s-a alăturat navei „Ross”, care în aprilie 2017 a participat la atacurile asupra bazei aeriene Shayrat din Siria. Forțele navele ale SUA au explicat acest gest prin desfășurarea unor operațiuni de securitate.

Distrugătorul „Carney” (Carney  DDG64) a devenit prima navă a NATO care a vizitat Odesa în acest an. Potrivit militarilor americani, nava a sosit pentru efectuarea unor operațiuni de asigurare a securității în mare și consolidarea capacității de apărare a aliaților și partenerilor alianței Nord-Atlantice. Într-un comunicat făcut public de flota 6 a forțelor navale se menționează că cele două nave s-au aflat simultan în apele Mării Negre ultima oară în iulie 2017, în timpul exercițiilor militare americano-ucrainene „Sea Breeze”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.