Vucic: Serbia nu va impune niciodată sancțiuni Rusiei

0 350

”Nu vom impune sancțiuni, Serbia nu este împotriva Rusiei”. Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a făcut această declaratie, după întâlnirea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Aleksandar Vucic a declarat că Serbia nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei, în ciuda aspirației sale de a adera la Uniunea Europeană.

„Serbia nu s-a declarat si nu se va declara vreodată împotriva Rusiei. Sperăm că Europa va înțelege acest lucru“, declară el.

Belgradul intenționează să adere la UE si să continue politica de neutralitate militară, a subliniat Vucic după întâlnirea de la Belgrad cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a transmis TASS, citat de Bună ziua Rusia.

Oficialul sârb a adăugat că țara sa va continua să își modernizeze armata și a apreciat cooperarea tehnică militară dintre Belgrad și Moscova. Potrivit lui, au fost deja negociate pentru achiziționarea din Rusia a cel puțin șase sisteme de aeronave de transport și de apărare aeriană.

În octombrie, Serbia a primit șase aparate MiG-29 din Rusia iar în perioada imediat următoare este de așteptat ca armata sârbă sa obțină gratuit 30 de tancuri rusești T „-72“ și mașini de război „BRDM 2.“ Totodată se discuta posibilitatea de livrare a complexelor de apărare aeriană „Buk-M1“, „Buk-M2“ și complexe anti-aeronave cu rachete-artilerie „Tunguska“.

După discuțiile purtate cu președintele sârb, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită să adere la formatul extins de negocieri între Belgrad și Pristina.

„Ar trebui să fie invitate Statele Unite, poate fi invitată și Federația Rusă pentru a asigura o abordare cuprinzătoare a medierii iar noi, necondiționat, nu vom sta deoparte“, a declarat minstrul rus de externe.

Președintele sârb a declarat că există un progres în relațiile economice bilaterale, în special în domeniul energiei, și a menționat că în acest an comerțul dintre Serbia și Rusia au crescut cu 25,2%.

Vucic a declarat că Serbia speră să continue să cumpere gazul rusesc, inclusiv pe conducta „Turskii potok“. ”La noi creste în mod constant consumul de gaz, astfel încât aceste livrări sunt foarte importante pentru noi„ , a adăgat Vucic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.