Noua armă rusească – o ”bombă cu cobalt” poate distruge viața pe continente întregi EGI

0 209

Noile drone subacvatice “Status-6”, care sunt capabile să transporte o încărcătură nucleară la bord, sunt o “bombă de cobalt” și pot transforma continente întregi în teritorii fără viață. Acest lucru s-a comunicat într-un interviu acordat publicatiei Business Insider, de către cercetătorul consecințelor utilizării armelor nucleare, Steaven Schwartz citat de news.bg

Potrivit expertului, detonarea armelor nucleare în apropiere de/sau pe pământ duce la accidente cu efect radioactiv. În timpul exploziei, un nor de foc absoarbe solul sau apa, contaminându-le cu particule radioactive, acestea fiind transportate pe distanțe lungi si eliberate apoi în atmosferă.

Armele nucleare americane sunt destinate distrugerii armelor de distrugere în masă pe teritoriul inamicului; în timp ce încărcătura se detonează în aer și undele de șoc devin val de șoc. Ca rezultat, orașul, peste care s-a produs explozia, va fi aproape complet distrus, dar contaminarea radioactivă va fi minimă.

În același timp, se spune că “Status-6” nu numai că se detonează în coloana de apă, ci conține și cobalt-59. Ca rezultat al captării neutronilor, acest izotop se transforma în cobalt radioactiv 60. Particulele de praf și apă conținând cobalt-60 pot fi purtate de vânt la mii de kilometri de epicentrul exploziei.

Dacă “Status-6” explodează lângă Washington, atunci efectele radioactive vor ajunge și în Canada și Mexic. Va dura mai mult de 50 de ani pentru ca intensitatea radiației ionizante să revină la valorile de fundal.

Potrivit lui Schwartz, pe toată această perioadă, zonele contaminate vor fi complet nepotrivite pentru viață. Persoanele care s-au ascuns sub pământ, atunci când încearcă să ajungă la suprafață, pot fi supuse unor doze letale de radiații.

După cum scrie Business Insider, armele nucleare americane sunt create pentru distrugerea în puncte ale unor spații importante din punct de vedere strategic, cu pagube colaterale minime.

Potrivit informațiilor americane, transmise de Washington Free Beacon, o nouă armă rusă a fost testată pe 27 noiembrie 2016 de pe submarinul “Sarov”.

“Status-6” are o rază de 10 mii kilometri, viteza maximă – peste 56 de noduri, adâncimea de imersie – până la 1 kilometru. Armei îi sunt atribuite doi factori majori dăunători: crearea unui tsunami și poluarea cu radiații.

Leave A Reply

Your email address will not be published.