Moscova acuză: SUA și Marea Britanie dețin și dezvoltă arme chimice

0 157

În plin război mediatic vis-à-vis de cursa nebună a înarmărilor și a comerțului cu arme delcanșată de administrația Trump, Rusia scoate un as din mânecă și pe baza unor investigații lansează cele mai grave acuze din ultimii 50 de ani. SUA și America dețin și dezvoltă în ritm alert arme nucleare și asta în timp ce SUA strigă cu mâinile pe sus că țările care dețin arme nucleare trebuie să renunțe la acest tip de arsenal nuclear în caz contrar trebuie supuse, normal, la grave sancțiuni economice.

Sputnik Internațional citează o declarație a generalului maior Igor Kirilov potrivit căreia un brevet pentru o substanță toxică aparținând Marii Britanii a fost vândut recent către forțele armate ale SUA.

Kirillov a afirmat că laboratorul Porton Down din Marea Britanie este utilizat pentru realizarea unor experimente cu arme chimice.

“Unul din cele mai semnificative obiecte din Marea Britanie, care se ocupă de dezvoltarea și studierea substanțelor toxice este laboratorul Porton Down, care din coincidență se află la câțiva kilometri de orașul Salisbury. Un fapt arhicunoscut, confirmat de guvernul Marii Britanii în anul 2006, este efectuarea unor experimente asupra lui Ronald Maddison și alți 360 de cetățeni cu scopul studierii efectului substanței toxice zarin asupra omului”, a declarat Kirillov în cadrul briefingului organizat la ministerul rus al Afacerilor Externe citat de Sputnik.

Conform lui, laboratorul Porton Down rămâne un spațiu supersecret, al cărui activitate oficială este prezentată drept reciclare a vechilor mostre de arme chimice și efectuare a unor experimente de asigurare a protecție împotriva armelor chimice și biologice.

“Ar trebuie să amintim că anume Marea Britanie este autorul substanței toxice organofosforice de tip VX, brevetate în 1962 sub seria GB1346409A. Ulterior, brevetul a fost vândut SUA”, a declarat Kirillov în cadrul unui briefing organizat la ministerul Afacerilor Externe.

În același timp, Rusia este revoltată de faptul că SUA nu au nimicit rezervelelor de arme chimice, motivând acest lucru prin lipsa resurselor financiare, ceea ce nu este credibil, afirmă Kirillov.

“Deosebit de cinice în această situație par acuzațiile enunțate la adresa noastră de SUA, țară care până în prezent nu și-a lichidat arsenalul de arme chimice, justificând acest fapt prin lipsa de resurse financiare pentru realizarea acestui proces. Acest lucru provoacă nu doar o nedumirire, dar și indignare”, a spus Kirillov.

Potrivit oficialului rus, “este foarte straniu ca o țară cu cel mai mare buget destinat apărării nu este capabilă să aloce bani pentru a-și respecta obligațiile asumate în cadrul convenției pentru interzicerea armelor chimice”.

Recent, experții Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au sosit în Marea Britanie unde urmează să se întâlnească cu conducerea laboratorului militar științifico-tehnic din Porton Down și cu reprezentanții Scotland Yard, pentru a discuta despre transmiterea pentru analiză a mostrelor substanței toxice cu care au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica acestuia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.