De ce se contrazic unii sfinți între ei

0 155

Nu trebuie să fie o sminteală, dar aceasta este realitatea. Nu toți Sfinții lui HRISTOS au gândit şi au exprimat în anumite detalii despre credința Creştină la fel. Dacă o să citiți mai mult din scrierile lor o să observați foarte clar aceste deosebiri. Pentru că Dogmele sunt la fel pentru toți Sfinții, nu aici este diferența, dar la anumite detalii de credință sunt mai aparte, unii văd mai diferit decât alții, pentru că este şi firesc ca persoanele să nu gândească toate la indigo, atâta timp cât au libertate de gândire.

De exemplu nu există o “Dogmă a Iadului invincibil”, şi atunci aici discuțiile sunt variate în concepția Sfinților lui HRISTOS. Unii zic şi aduc mărturii din Scriptură cum că este invincibil, mergând pe o idee de pedagogie prin frica de a face răul, iar alții zic şi aduc mărturii din Scriptură cum că Iadul a fost şi va fi biruit total de HRISTOS, anulând HRISTOS invincibilitatea lui, mergând pe o idee de pedagogie de a face binele de dragul lui DUMNEZEU şi dintr-o iubire a lui din Recunoștință din partea noastră.

Iată un alt exemplu, care vizează lumea asta, care e mai palpabilă deocamdată decât cealaltă, pentru noi care mai suntem încă în asta, desigur. Ştim cu toții că, zicem noi, toții Sfinții s-au pus de acord cu vârsta la care Mântuitorul IISUS HRISTOS a început să predice Evanghelia Împărăției în lumea aceasta şi la ce vârstă a fost răstignit pe Cruce şi a Înviat. Dar iată că un mare Sfânt în sec. 2 spunea cu totul altceva şi chiar a scris despre asta … şi prin urmare, de unde ştim noi câți alți sfinți nu au crezut aşa cum el a scris … Dar cei mai mulți sfinți au tăcut şi au făcut în credință, mai mult decât credem noi la modul general.

Dar iată ce spune Sf. Irineu de Lyon în anul 180 despre faptul că Mântuitorul HRISTOS a fost răstignit la vârsta de 50 de ani şi cu cine se contrazicea el atunci.

Conform concepţiei populare, Iisus Hristos a fost crucificat la vârsta de 33 ani, la trei ani după ce a fost botezat de Ioan Botezătorul în râul Iordan. În jurul anului 180 d.Hr., Sf. Irineu, episcop de Lyon, unul dintre cei mai mari teologi ai creştinităţii, a scris o lucrare intitulată “Împotriva ereziilor”, unde atacă doctrina gnostică. În această lucrare, Sf. Irineu a spus că Iisus a trăit până la o vârstă înaintată, şi nu a fost crucificat la 33 de ani. Să dăm citire:

“Ei totuşi şi-au menţinut opinia falsă că El a predicat doar un singur an şi apoi a suferit în cea de-a douăsprezecea lună. Spunând aşa, ei uită că e în propriul dezavantaj, căci i-au distrus toată munca Sa şi L-au deposedat de o vârstă care este mult mai necesară şi mai onorabilă decât a oricărui altul (…) Cum ar fi putut El avea discipoli, dacă nu i-ar fi învăţat? Şi cum i-ar fi putut El învăţa, dacă n-ar fi ajuns la vârsta unui Învăţător?

Pentru că, atunci când El a fost botezat, El nu împlinise încă 30 de ani. Şi, conform acestor oameni, El a predicat doar 1 an (…) De la 40 la 50 de ani, un om se îndreaptă spre bătrâneţe (N.t. Acum 2.000 de ani, un om de 50 de ani era considerat bătrân, cum ar fi avut acum 80 de ani, dată fiind speranţa de viaţă foarte mică de atunci). Această vârstă Domnul nostru a avut-o, din moment ce El era Învăţător, aşa cum Biblia şi cei mai bătrâni o afirmă.”

Iată un punct de vedere al unuia dintre “Sfinţii Părinţi” ai Bisericii creştine, opinie care dă peste cap ideea precum că Iisus a fost crucificat la vârsta de 33 de ani.

(Preot Stareț, Dimitrie Ivașco)

Leave A Reply

Your email address will not be published.