Moscova: Vrem acces la toate datele în cazul Skripal

0 153

Ministerul de Externe din Rusia prin vocea purtătorului său de cuvânt Maria Zaharova a precizat că ”nu putem crede un raport până când nu vom avea acces la toate datele cazului Skripal”. Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a dat publicității rezultatele unor analize poitrivit cărora agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia ar fi de proveniență rusească.

Rusia a cerut în mai multe rânduri acces la analizele menționate de expertiza OIAC însă toate demersurile au fost respinse de partea britanică. Pentru Moscova, concluziile OIAC ridică multe întrebări și necesită o anchetă amănunțită.

“Ultimele evenimente ne conving tot mai mult că este vorba despre izolarea unei cetăţence ruse”, a spus Zaharova, comentând externarea Iuliei Skripal din spital şi scrisoarea difuzată de mass-media britanice în numele ei. “Avem toate motivele să credem că poate fi vorba fie despre o reţinere cu forţa intenţionată a unor cetăţenilor ruşi, fie despre o posibilă obligare a lor să participe la o înscenare. Întrebări sunt tot mai multe, iar răspunsuri nu există deloc”, a adăugat ea.

“Dacă înainte acest caz începea ca un film poliţist, acum, sub ochii noştri, el devine thriller”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat azi teza guvernului britanic cu privire la originea rusă a agentului neurotoxic folosit pentru otrăvirea, pe teritoriul Marii Britanii, a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale.

“Rezultatele analizei efectuate de laboratoarele desemnate de OIAC (…) confirmă descoperirile făcute de Marea Britanie în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic toxic folosit la Salisbury”, anunţă OIAC într-un comunicat publicat la Londra, subliniind “puritatea mare” a substanţei.

Marea Britanie a cerut joi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a dezbate concluziile anchetei Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind agentul neurotoxic utilizat pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, în 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei).

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.