Moscova: Rusia are un răspuns adecvat la orice încercare a SUA de a exercita presiuni asupra acesteia

0 151

Rusia are oportunitatea de a veni cu un răspuns adecvat la orice încercare a SUA de a exercita presiuni asupra acesteia, a declarat duminică, în cadrul Adunării Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, directorul Departamentului de Nonproliferare și Control al Armamentelor al Rusiei, Vladimir Yermakov citat de agenția TASS.

“Acum, în 2018, putem vedea că echilibrul militar-tehnologic s-a schimbat radical în favoarea Rusiei”, a subliniat diplomatul. “Avem un răspuns adecvat oricărei încercări din partea SUA de a exercita presiune asupra noastră”.

Cursa înarmărilor din lume a devenit astăzi o “realitate periculoasă” din cauza acțiunilor țărilor occidentale, a adăugat Yermakov. “Situația actuală este caracterizată de un spațiu în scădere pentru o interacțiune constructivă la o scară fără precedent. Cauza principală este respingerea de către SUA și aliații ei de a recunoaște realitățile obiective ale ordinii mondiale policentrice”, a subliniat diplomatul.

“Conștientizarea de către țările occidentale a imposibilității de a prelungi perioada dominației lor unilaterale în afacerile globale provoacă nervozitate și duce la astfel de acțiuni inadecvate, cum ar fi sancțiunile, coerciția și comportamentul interstatal neetic în relațiile interstatale “, a subliniat diplomatul.

“Din această perspectivă, cursa înarmărilor este, desigur, o realitate foarte periculoasă, mai degrabă decât un bluf. Are un impact substanțial subversiv asupra stabilității globale și securității internaționale”.

Yermakov a adăugat că noile acorduri internaționale de control al armamentului cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic sunt aproape imposibile în viitorul apropiat. “Singura obligație internațională obligatorie din punct de vedere juridic în dezarmare este articolul 6 al Tratatului de neproliferare”, a afirmat Yermakov. “Putem conta pe ceva mai mult în viitorul apropiat”.

Potrivit lui Yermakov, reglementările legale existente privind controlul armamentelor nu se mai potrivesc cu SUA, prin urmare, iată și încercările sale de a submina acordurile existente. “Tratatul privind forțele nucleare intermediare (Tratatul INF) este pus sub semnul întrebării, există o incertitudine cu privire la perspectivele tratatului asupra armelor strategice ofensive, amenințarea apariției armelor în spațiul cosmic devine din ce în ce mai evidentă. Tratatul de interzicere a testelor nucleare nu are nici o șansă de a intra în vigoare, în timp ce Convenția privind armele biologice a fost blocată “, a subliniat Yermakov.

De asemenea, el a exprimat opinia că Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare nu are șanse să intre în vigoare.  ”Se poate vorbi despre posibilitatea extinderii noului Tratat START, care a intrat în vigoare în 2011 și se așteaptă ca acesta să fie valabil timp de zece ani numai după ce SUA va respecta pe deplin prevederile acestui tratat. Va fi posibil să discutăm dacă acesta poate fi extinsă numai după ce ei se vor întoarce să respecte pe deplin scrisoarea și spiritul tratatului”, a spus director al Serviciului Non- Departamentul de Control al Proliferării și Controlului Armelor, Vladimir Yermakovel.

Leave A Reply

Your email address will not be published.