OPCW “intră în Douma din Siria” pentru a verifica acuzațiile de atac cu arme chimice

0 138

Televiziunea de stat spune că supraveghetorul armelor chimice ajunge în Douma în timp ce Franța și SUA pun la îndoială scopul misiunii, anunță Al Jazerra.

Inspectorii pentru arme de chimie au intrat în orașul sirian Douma pentru a cerceta un presupus atac de gaze otrăvitoare, potrivit agenției de presă SANA de stat. Delegația din cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a intrat în orașul de lângă capitala Damasc, împreună cu ministrul sirian al sănătății marți, a precizat o sursă apropiată guvernului, citată de agenția germană de știri DPA.

“Ceea ce înțelegem este că vor investiga amănunțit apresupusul atac cu arme chimice urmând apoi ca întreaga concluzie să fie făcută publică”, a declarat Zeina Khodr corespondent Al Jazeera.

“Vor lua probe și vor vorbi cu martori, medici și persoane care au fost acolo”, a adăugat ea.

Atacul de gaze toxice raportat la Douma pe 7 aprilie a declanșat atacuri cu rachete într-o acțiune comună la care au participat  Statele Unite, Franța și Marea Britanie și care au vizat instalațiile militare siriene. Atacurile punitive începute sâmbătă au fost lansate înainte ca o echipă de observatori din cadrul OPCW să poată intra în Douma și să înceapă lucrările pe teren.

În cursul unei întâlniri de urgență, luni, la sediul OPCW de la Haga, diplomații occidentali au acuzat guvernul sirian și aliatul său rus de blocarea echipei, care a sosit sâmbătă la Damasc. Rusia a negat acuzațiile, spunând că unele zone din Douma încă mai trebuiau să fie deminate și că inspectorii de supraveghere care urmau să intre miercuri ar fi fost în pericol dacă nu ar fi acționat geniștii.

Cu toate acestea, Franța și SUA păreau să pună la îndoială scopul unei astfel de misiuni, avertizând că există posibilitatea ca orice dovezi incriminatoare să fi fost eliminate.

“Este foarte probabil ca dovezile și elementele esențiale să dispară de pe teren, care este complet controlat de armatele rusești și siriene”, a afirmat ministerul francez de externe. Ken Ward, ambasadorul SUA la OPCW, a susținut luni că rușii au vizitat deja zona cu pricina și că “ar fi putut îndepărta urmele” lucru negat cu vehemență de ministerul rus de externe. Forțele siriene și rusești au preluat controlul asupra lui Douma sâmbătă, când rebelii s-au retras din oraș, la câteva ore după încheierea atacurilor țărilor occidentale.

Corespondentul al Jazeera a spus că, chiar dacă OPCW constată că a avut loc atacul cu arme chimice, nu sunt vizate noi atacuri asupra Siriei. “La sfârșitul zilei, nu ne așteptăm la nici un fel de represalii, deoarece SUA și aliații săi au făcut deja uz de arme în acest caz” susțin oficiali occidentali.

Leave A Reply

Your email address will not be published.