Angajații ONU au acces fără precedent în Coreea de Nord

0 164

Șeful Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite consideră că există un „sentiment de optimism“ în rândul funcționarilor de stat cu privire la Coreea de Nord după ce aceasta a asigurat accesul fără precedent în țară a lucrătorilor ONU, informează BBC citat de news.bg

David Beysley a petrecut două zile în capitala Phenian și două în afara ei, însoțit de oficiali guvernamentali.

Potrivit lui, țara comunistă izolată muncește din greu pentru a îndeplini standardele de hrănire a populației, adăugând că lucrurile merg înspre bine.

“Există o înțelegere clară pentru o nouă pagină de istorie”, a spus Beysley.

Relațiile dintre Coreea de Nord și restul lumii s-au schimbat dramatic. Anul trecut, regimul nord-coreean a organizat o serie de lansări de rachete nucleare. Dar luna viitoare, lideul Kim Jong-un se va întâlni cu președintele american Donald Trump, acest lucru fiind prima reuniune din istorie între președinții celor două state.

David Beysley a vizitat Coreea de Nord între 8 și 11 mai. Vizita a inclus proiectele finanțate de Programul Alimentar Mondial – o grădiniță și o fabrică de biscuiți

El subliniază că agricultura pe care o vede în provincie reflectă faptul că doar aproximativ o cincime din teren este arabil.

„Unul dintre lucrurile remarcabile pe care le-am văzut a fost în mediul rural – este primăvară si arau – nu e mecanizare, terenul se ară cu boi care trag pluguri, pe câmpuri sunt bărbați și femei “ a relatat uimit reprezentantul Națiunilor Unite.

„Totul este foarte structurat, foarte organizat, fiecare centimetru de teren e lucrat cu sape, lopeți și greble, cum ar fi plantarea de cereale literalmente la marginea drumului, folosind orice spațiu disponibil, deoarece este un teren predominant muntos“, a declarat Beysley.

„Nu am văzut foamea grea, așa cum a fost în anii 1990, acest lucru este o veste bună. Dar nu există nici o îndoială, cu toate acestea, că există o problemă de foame și malnutriție“, a adăugat șeful Programului Alimentar Mondial.

Luna trecută, ONU a cerut ajutor de 111 milioane de dolari pentru a ajuta populatia din Coreea de Nord. Statele Unite s-au oferit să ajute la reconstruirea țării, cu condiția să se renunțe la armele nucleare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.