Civilizația litoralului ascunsă printre gunoaie

0 138

Poate vreți să știți cum e pe la mare și ce vacanță frumoasă vă așteaptă pe litoral. Așa arată plaja din Eforie Nord, acum. O plajă de chiștoace în loc de o plajă de nisip. Asta vă va aștepta de acum, dragi prieteni. Nu mai vorbesc de alte mizerii cum ar fi sticle, prezervative, coceni de porumb, sârme, fiare, coji de semințe, etc. Nu vă mai mirați că nu găsiți condiții pe litoralul românesc, nici noi nu păstrăm ceea ce avem. Preferăm să ne batem joc de cel mai frumos litoral de pe coasta Mării Negre. Alții nici nu visează să aibă ce avem noi, iar noi ce facem? Ne batem joc de ceea ce MAI avem, aruncând vina exclusiv pe operatorii plajelor. Nu, nu doar ei sunt vinovați! Noi toți cei care ne batem joc de ceea ce avem suntem.

Au ajuns să vină studenții străini și militarii americani să ne ecologizeze plajele pentru că noi nu reușim să înțelegem că acestea sunt bunurile noastre, nu ale altora. Noi ne folosim de plajele astea. Îmi aduc aminte că pe vremea când eram mic aceste plaje erau pline de turiști străini. Da, pline! Dacă intrai pe o plajă din România, aproape că nu se vorbea românește. Erau ruși, cehi, polonezi, englezi, americani, israelieni, germani, norvegieni, suedezi și mai toate neamurile. Acum abia îi mai zărești prin bazele de tratament și sunt foarte în vârstă, câțiva, ici-colo, strâmbând din nas la vederea mizeriei de pe plaje. Nu e de ajuns că avem de 30 de ani oameni incapabili să realizeze cât de mult s-a distrus turismul, noi îi aplicăm lovitura de grație, aruncând chiștoacele de țigări, cocenii de porumb și cojile de semințe, mai ceva ca pe maidan. Civilizați-vă, oameni buni! Sunt bunurile noastre cele mai de preț. După ce aruncați mizeriile astea pe plajă strâmbați din nas la anul și vă duceți la bulgari sau la greci.

Unii vor spune că nu există tomberoane suficiente pe plajă. Așa, și? Nu poți pune resturile într-o pungă și să le arunci când găsești unul? O să vă spun o mică povestioară, ca să vă dați seama cât de departe suntem ca civilizație și mentalitate față de străinii care ne vizitează țara. Într-o zi zi eram de muncă (vara) în Vama Veche. În fața mea era doi turiști (ulterior am aflat că erau suedezi), care aveau două coji de banane în mână. Nu exagerez când vă spun că am mers aproape 15 minute în spatele lor, iar ei se plimbau cu cojile alea în mână. Vreau să spun că nu le-au aruncat până nu au găsit primul tomberon. Fix atunci s-au găsit niște conaționali beți turtă să arunce niște coceni de porumb în fața lor. Mi-a venit să intru în pământ de rușine, dar asta nu a fost tot. Cei doi suedezi s-au aplecat și au ridicat cocenii de porumb și i-au aruncat în același coș, uitându-se mirați și neînțelegând de ce românașii mei nu au aruncat cocenii la tomberonul aflat la nici zece metri de ei. Păstrați ce aveți, oameni buni, de lucrurile astea vor beneficia și copiii noștri și copiii copiilor noștri.

(Blog: Polițiștii au umor)

Leave A Reply

Your email address will not be published.