Trump l-a amenințat pe Kim Jong-Un cu soarta lui Gaddafi

0 166

Președintele american Donald Trump l-a amenințat pe Kim Jong-un cu aceeași soartă pe care a avut-o și Muammar Gaddafi, dacă liderul nord-coreean „nu face afacerea“ cu programul de arme nucleare, a transmis mass-media din SUA citată de news.bg

Trump a emis amenințarea la Casa Albă după ce a fost întrebat despre recenta ipoteza a expertului său în Securitate națională, John Bolton, că „modelul libian“ poate fi un șablon pentru a se întelege cu Coreea de Nord la summit-ul președintelui american cu Kim Song-un la 12 iunie, în Singapore.

Modelul pe care Bolton l-a avut în vedere a fost acordul cu Gaddafi din decembrie 2003 în care acesta renunța la programul sau rudimentar de arme nucleare și care a inclus o autorizație pentru centrifuge de uraniu care trebuiau luate din Statele Unite ale Americii.

Dar Trump nu părea sa fie în temă cu acest acord și a interpretat „modelul libian“ ca înseamnă intervenția NATO în 2011, în Libia, în sprijinul rebelilor, care în cele din urmă a dus la linșarea lui Gaddafi.

„Modelul, dacă te uiți la acest caz Gaddafi, a fost o debandadă completă. Ne-am dus acolo pentru a câștiga. Acum, acest model va avea probabil iar loc dacă nu încheiem afacerea. Dar dacă facem afacerea, cred că Kim Song-un va fi foarte, foarte fericit”, a declarat Trump, sugerând că supraviețuirea regimului comunist nu poate fi garantată în cazul în care Kim nu ar fi de acord să dezarmeze Coreea de Nord.(…)

Joel Witt, un fost negociator american, care este acum cercetator principal la Institutul pentru US-Coreea de Nord la Universitatea „Johns Hopkins“, a spus: „Aceasta este, probabil, momentul nepotrivit pentru a face amenințări cu trei săptămâni înainte de întâlnirea dintre liderii celor două state.“

Comentariile lui Trump apar într-un moment în care reuniunea din iunie este îndoielnică. Regimul de la Phenian a reacționat puternic împotriva declarațiilor făcute de Bolton, care a insistat ca nord coreenii să fie obligați să distrugă în totalitate și fără întârziere arsenalul său nuclear. Miercuri, un înalt functionar al regimului nord-coreean a anunțat că Kim nu se va întâlni cu Trump în conditiile unor astfel de obiective “unilaterale”.

Phenianul s-a plâns și de exercițiile militare comune desfășurate de forțele SUA și cele ale Coreei de Sud. Misiunea regimului comunist în Organizația Națiunilor Unite a emis ieri o declarație în care susținea că la manevre participă bombardiere B-52 și avioane de lupta F-22 El a descris exercițiile ca fiind “un act foarte provocator și care arată o atitudine războinică”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.