Cehia nu vrea o poliție de frontieră comună în UE
Republica Cehă a respins solicitarea Angelei Merkel de protecție a frontierelor externe, care urmează să fie deznaționalizată și predată unei agenții a UE dirijată de Bruxelles, afirmând că europenii nu doresc migrația în masă cu populație din lumea a treia.
Prim-ministrul ceh Andrej Babiš a răspuns la comentariile pe care cancelarul german le-a facut într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) în weekend, când a cerut ca Frontex să devină o forță de poliție de frontieră care să preia rolul polițiilor de frontieră naționale.
Afirmația lui Merkel potrivit căreia o politică europeană comună în materie de azil ar trebui să fie „flexibilă” – permițând națiunilor care refuză să preia imigranții să prezinte așa-numita solidaritate în alte moduri – a fost prezentată ca fiind un compromis cu guvernele din Europa Centrală și de Est care susțin că încercările Bruxelles-ului de a forța statele care nu doresc primirea migranților din lumea a treia, este afront la suveranitatea națională.
Cu toate acestea, stabilind viziunea ei pentru reforma UE, ea a afirmat că națiunile ar trebui să dea Bruxelles-lului un control total asupra sistemelor de securitate a frontierelor și de migrație, spunând ziarului german că „avem nevoie de o agenție europeană comună pentru refugiați care să desfășoare toate procedurile de azil la frontierele externe, pe baza unei legislații europene uniforme privind azilul, pe lângă deschiderea canalelor legale pentru imigrația în masă din Africa”.
Întrebat despre comentariile lui Merkel, Babiš a declarat reporterilor: „Ideea că Frontex va proteja totul de unul singur, nu este realistă pe termen lung. Statele trebuie să-și păzească individual frontierele.”
„Alegătorii europeni sunt mai aliniați cu poziția dură a națiunilor din Visegrád privind politica migrației”, a afirmat liderul ceh, indicând alegerile din week-end din Slovenia, unde un partid de opoziție în chestiunea migratiei în masa a ieșit victorios, dar și votul recent al Italiei pentru un guvern populist, eurosceptic .
„Astfel, aceasta opinie privind migrația va avea prioritate în întreaga Europă și trebuie să oprim migrația în afara continentului european, și să ajutăm oamenii în Africa și în Siria”, a informat Reuters.
În cadrul interviului, Merkel a declarat: „Avem nevoie de un sistem comun de azil și de criterii comparabile pentru a decide cine primește azil și cine nu. Experiența noastră constă în faptul că cetățenii uneia și aceleiași țări de origine, în Germania și în Franța au perspective foarte diferite de a obține un statut de reședință. De aceea avem nevoie de standarde de azil comparabile în Europa. Avem nevoie de proceduri uniforme la frontierele externe europene. Agenția europeană de gestionare a frontierelor Frontex trebuie să devină, pe termen mediu, o adevărată poliție de frontieră europeană cu competențe europene. Aceasta înseamna că poliția europeană de frontieră trebuie să aibă dreptul de a acționa independent la frontierele externe”, a insistat ea.
UE lucreaza la „promovarea formelor juridice de migrație [din lumea a treia], în special pentru studii sau formare, sau ca parte a imigrației forței de muncă calificate”, precum și „elaborarea unui plan Marshall pentru Africa„, a spus Merkel.
„Mai presus de toate, este vorba despre crearea mai multor oportunități de dezvoltare pentru oameni în țările lor de origine. Numai prin îmbunătățirea perspectivelor tinerilor din aceste țări putem rezolva definitiv criza migranților „, a spus ea despre planurile de la Bruxelles pentru a cheltui sume mari de bani pentru Africa.
Propunerile cancelarului german privind reforma UE par a fi de o asemănare izbitoare cu unele dintre cele prezentate de George Soros săptămâna trecuta într-un discurs intitulat „Cum să salvați Europa”.
La fel ca Merkel, miliardarul globalist a susținut, de asemenea, că „statele membre nu ar trebui să fie forțate să accepte refugiații pe care nu-i doresc”, solicitând în același timp mai multe canale legale de migrație din lumea a treia, și pentru Bruxelles să controleze frontierele externe pentru a se asigura că niciodată continentul nu poate deveni „Cetatea Europa”.
Vorbind la ședițta anuală a Consiliului European privind Relațiile Externe, Soros a cerut, de asemenea, națiunilor UE să se angajeze să cheltuiasca 30 miliarde de euro pe an pentru un „Plan Marshall pentru Africa”, îndemnându-i să finanțeze acest lucru prin intermediul capacității de împrumut „în mare parte nefolosită” a blocului.
În timp ce Soros a afirmat că singura modalitate de a rezolva criza migranților este de a arunca sume mari de bani în Africa, experții au remarcat că dezvoltarea economică și banii de ajutor occidental sunt cei mai importanți factori de creștere ai migrației în masă din țările sărace.
Folosind datele Băncii Mondiale, economistul în probleme de dezvoltare Michael Clemens a arătat că rata de emigrare a unei națiuni din lumea a treia riscă să se înrăutățească, în condițiile în care bogățiile suplimentare determină încetinirea migrației după ce devine o țară cu venituri medii, similar Albaniei sau Columbiei.
(Karen Smith)