Succes important la summit-ul UE al statelor din Grupul de la Visegrád

0 235

Grupul de la Visegrád (V4) condus de prim-ministrul Ungariei, care a deţinut preşedinţia V4 în ultimul an, a obţinut un real succes la summit-ul UE prin faptul că s-a adoptat decizia care interpretează problemele privind imigraţia, într-un cadru complet diferit faţă de ultimii trei ani – a declarat duminică, Péter Szijjártó (foto), ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului exterior la postul public, Radio Kossuth.

El a subliniat că în ultimii trei ani subiectul dezbaterii carese desfăşura într-un mod ipocrit şi dogmatic, era, de fapt, în ce măsură să renunţe un stat membru al UE la suveranitatea sa.

Trebuie remarcat în acelaşi timp, cauzele migraţiei nu au dispărut – a declarat Péter Szijjártó, adăugând că imigraţia continuă şi acum, vin din ce în ce mai mulţi pe ruta Balcanilor de Vest, organizaţiile neguvernamentale (ONG-urile) continuă să organizeze cooptarea acestora în cooperare cu traficanţii de fiinţe umane. În Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu există aproximativ 30-35 de milioane de oameni care, prin însăşi situaţia lor, pot decide în orice moment să se îndrepte către Europa.

Péter Szijjártó a subliniat că imigraţia, ca ameninţare, persistă în continuare, dar în acelaşi timp este un fapt şi marele succes al ţărilor de la Visegrád, întrucât opiniile europene privind gestionarea migraţiei s-au schimbat în mod clar, decalându-se către poziţiile statelor din Europa Centrală.

Ministrul a subliniat că este evident faptul că în ultimii ani au fost mobilizate forţe internaţionale uriaşe, cu fonduri enorme de finanţare internaţională pentru a schimba raportul populaţiei europene.

Este vorba despre activităţile şi eforturile organizaţiilor Soros şi de activităţile unora dintre membrii Parlamentului European şi, din nefericire, de multe ori şi deciziile Comisiei Europene arată în această direcţie, a spus Péter Szijjártó.

Potrivit acestuia, organizaţiile internaţionale nu se vor linişti în următoarea perioadă, vor continua să facă tot posibilul pentru ca în viitor să-şi atingă scopurile, ca Europa să ajungă într-o perioadă post-creştină, post-naţională.

Cea mai importantă sarcină este de a proteja Ungaria, Europa Centrală şi, dacă este posibil, Europa în ansamblu, a afirmat ministrul.

El a mai spus că, pe lângă faptul ca Ungaria să nu devină o ţară de imigranţi şi să rămână o ţară maghiară, vom încerca să realizăm ca Europa să rămână europeană, să rămână ataşată de
rădăcinile, tradiţiile şi moştenirea ei, care au făcut-o odinioară cel mai puternic continent.

Péter Szijjártó a afirmat că situaţia celor patru state din Grupul de la Visegrád este din ce în ce mai stabilă, iar cooperarea lor este mai strânsă şi mai puternică. Atacurile forţelor internaţionale ar putea deveni şi mai intense după ce summit-ul UE a adoptat o rezoluţie diferită faţă de cea a ONG-urilor care
vizează modificarea populaţiei europene. Este important ca în perioada următoare colaborarea să fie eficientă nu numai în cadrul Grupului de la Visegrád, dar şi cu alte ţări cu poziţii similare.
El a amintit că, în săptămâna anterioară summit-ului UE, cancelarul austriac s-a aflat la Budapesta, există consultări permanente cu guvernul italian “şi cu partidele bavareze înfrăţite”.

În emisiune, Péter Szijjártó a considerat de o importanţă majoră întâlnirea care va avea loc între prim-ministrul Viktor Orbán şi cancelarul german Angela Merkel. El a reamintit că Germania este partenerul economic numărul unu al Ungariei, 28% din capitalul străin provine din Germania, aproximativ 6.000 de companii germane care operează în Ungaria au angajat 300.000 de muncitori unguri, 27% din totalul exporturilor din Ungaria sunt direcţionate către Germania.

Performanţa economiei ungare este determinată în mod fundamental de relaţia cu Germania, iar situaţia politică europeană legată de imigraţie sporeşte din start semnificaţia oricărei asemenea întâlniri – a spus Péter Szijjártó.

Leave A Reply

Your email address will not be published.