Cupa Europei la taekwondo în Cluj-Napoca
Taekwondo (în coreeană 태권도 (hangul) / 跆拳道 (hanja) [tʰɛk͈wʌndo]), transcris și ca Taekwon-Do sau Tae Kwon Do este o artă marțială coreeană, caracterizată în special prin lovituri înalte cu piciorul.
Dō (道:どう), înseamnă cale sau drum. În particular, dō este derivat din termenul budist din sanscrită mārga (care înseamnă cale spre iluminare). Termenul se referă la ideea de a formula propoziții, care sunt supuse criticii filozofice iar apoi urmează o „cale” de realizare a lor. Dō semnifică o „cale în viață.” Dō în context japonez, este termen experimental, experimental în sensul că practica (calea în viață) este norma verificării validității disciplinei cultivate printr-o formă de artă.
Federația Română de Taekwon-do ITF împreună cu clubul clujean Delta Taekwon-do, cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj, organizează la Cluj-Napoca în Sala Polivalentă a șaptea (7) ediție a Cupei Europei la Taekwondo. Reamintesc că la această ediție s-au înscris circa 320 de sportivi din 15 țări inclusiv România. Participă 36 de cluburi. Organizatori aceastei competiții ne-au spus că participă cluburi din diferite țări, iar clasificarea finală este făcută nu după țări ci după cluburi. Polonia, de exemplu, care domină această artă marțială, a participat cu șapte cluburi, iar România a participat cu 15 cluburi. În această dimineață a început competiția proba de lupte pe categorii de vârstă: 10-12 copii și 12-14 ani cadeți, fete și băieți. Din Cluj-Napoca participă clubul Delta Taekwon-do condus de Master Alexandru Mureșan, 7 dan. S-au obținut rezultate excepționale la această ediție a Cupei Europene de către sportivii clujeni și anume: Chisăliță Thea locul I la tull, categoria 12-14 ani, centuri colorate. Aceeași sportivă a obținut locul I la proba de luptă individuală 12-14 ani categoria -48 de kg. O altă sportivă clujeancă, Nedelcu Dania, aparținând clubului Delta a a obținut locul II la tull categoria 12-14 ani, centuri colorate și locul II la lupte în finala desfășurată cu colega de club. Și competiția abia a început. Urmează alte două zile cu perspective pentru sportivii români de a obține noi medalii.
Tull-ul pentru cei familiarizați cu artele marțiale este echivalentul kata din Karate-do stilul Shotokan spre exemplu. Proba individuală de tull se realizează de către 2 competitori care realizează același exercițiu în paralel (nu sincron). Cel care e desemnat învingător de către o comisie de arbitri trece în faza superioară ca competiției.