Azi nu vă mai învăț nimic!

0 167

Am vrut să mai scriu câteva rânduri ziditoare de suflet. Punând mâna pe telefonul care mă introduce în fiecare zi în lumea virtuală, mă fură postarea unui creștin.. Trag cu ochiul, nu reușesc să nu citesc.. Două-trei rânduri, nu era mult. Apoi sar la altă postare.. Apoi la alta..

Toți cu materiale serioase, cugetări, concluzii, citate, sfinți.. Îmi zic atunci: “Domnule, lumea-i bine informată și fără învățăturile mele”! Și am renunțat..

Ce să mai adaug și eu la milioanele de gigabiți de credință de pe Facebook?.. Eu sunt obișnuit să scriu ce simt EU, ce cred EU, cum Îl înțeleg EU pe Dumnezeu, mă rog.. O spiritualitate filtrată prin mintea și prin inima mea..

“Creștinismul după preotul Sorin Croitoru”, cam așa s-ar putea intitula rândurile pe care le scriu aproape în fiecare zi. Nu că aș vrea să fiu eu original sau inovator.. Nu că aș vrea să reformez sau să dau startul în ceva.. Dimpotrivă, eu nu vreau decât să arăt oamenilor simpli că se pot actualiza învățăturile și trăirile Sfinților Bisericii și în condițiile de trai de azi! Eu vreau să NE ÎNTOARCEM LA TRADIȚIILE INIȚIALE ALE BISERICII, de aceea îmi divulg propria mea viață duhovnicească.

Ca să dau curaj și altora: “Uite, vezi, se poate! Eu m-am rugat și L-am simțit pe Duhul Sfânt. Mi-a vorbit în rugăciune Domnul Hristos. Am ridicat ochii spre cer și am simțit mângâierea Tatălui Ceresc. Am păcătuit, m-am simțit ultimul om de pe pământ și primul dintre păcătoși, dar m-am ostenit, m-am smerit și am simțit că Dumnezeu mă iubește mai mult așa, păcătos smerit, decât cum eram înainte, “drept” mândru.. Mi-am pierdut nădejdea în mântuirea mea, dar chiar în clipa în care am zis: “Doamne, știu, mă așteaptă iadul..”, chiar în clipa aceea am auzit glasul Domnului în adâncul inimii: “Meriți iadul, dar Eu te voi face vrednic de Rai. Și vei merita iadul atât timp cât vei crede că poți deveni vrednic de Rai prin puterile tale”!

Asta-i istoria ambiției mele de a scrie neapărat ceva.. Nu vreau să fiu original, vreau să fiu doar sincer cu voi. Cum se zice în popor: “sincer.. până la Dumnezeu”! Am citit mult la viața mea. Mintea îmi este ordonată pe sertărașe: Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți, duhovnici contemporani. Și totuși ați observat că nu fac risipă de cuvinte ale sfinților.. Mai mult versete din Scriptură, că acestea le știu pe de rost.

Dar nu mă apuc să redau mot-a-mot cuvintele sfinților. Degeaba v-aș scrie: “Sfântul cutare era păcătos, apoi s-a pocăit, apoi s-a nevoit și acum îl avem în calendar”. Că mi-ați răspunde: “Ei da’.. este normal.. sfinții”.. Eu vă exemplific viața în Hristos prin modelul unui păcătos: modelul meu.

Dar ziceam că azi nu mai învăț nimic pe nimeni.. Domnul să vă binecuvânteze!

(Preotul Sorin Croitoru de la Mantova, din Italia)

Leave A Reply

Your email address will not be published.