Miloš Zeman îl învinge în alegeri pe omul preferat de UE
Președintele ceh Miloš Zeman a luptat împotriva unei provocări puternice din partea novicelui politic, Jiří Drahoš, pentru a câștiga un al doilea mandat de cinci ani ca șef de stat.
Zeman, în vârstă de 73 de ani, a primit 51,37% din voturi, împotriva lui Drahoš 48,62%. Participarea a fost de doar 67%. Rezultatul va fi, probabil, primit ca o veste proastă la Bruxelles, deoarece Zeman este în dezacord cu UE, în special în ceea ce privește cotele de migrație și sancțiunile împotriva Rusiei.
Totuși, premierul ceh Andrej Babiš, fără îndoială va sărbători victoria împreună cu Zeman. Începând cu alegerile din octombrie, Babiš se străduiește să formeze un guvern minoritar viabil, după ce nu a reușit niciodată să primească un vot de încredere din camera joasă a Parlamentului. Majoritatea partidelor politice au refuzat să-l susțină pe Babiš pentru că a fost acuzat de fraudarea unei subvenții mari primită de la UE pentru conglomeratul său Agrofert.
Zeman a precizat că va acorda primului ministru cât mai mult timp pentru a forma un guvern stabil.
Drahoš este ferm pro-UE și a fost foarte vocal cu privire la opoziția sa, ca o persoană acuzată de crimă să fie șeful guvernului ceh. Campania a fost marcată de atacuri neplăcute împotriva lui Drahoš de 68 de ani, chimist fizician, cu posturi mass-media sociale care îl acuza în mod fals de pedofilie, de colaborare cu fosta poliție secretă comunistă, și că a furat unele dintre brevetele cu care este creditat.
Cu toate acestea, el a fost cel mai afectat de faptul că a fost portretizat drept susținător al imigrației în masă, în special prin intermediul unei campanii largi de panouri care puneau mesajul „Opriti imigrantii si pe Drahoš! Aceasta țară este a noastră „. Aproximativ trei sferturi dintre cetatenii cehi se opun acceptarii migranților din țările cu majoritate musulmană. Drahoš a declarat în repetate rânduri că este împotriva programului de cote alocate de UE, dar că este în favoarea acceptării unui număr limitat de migranți. După ce a admis înfrângerea, a spus susținătorilor de la Praga că dorește să ramână în politică, fie ca un viitor candidat la președinție, fie ca vii tor senator ăn cazul în care va fi ales.
„Vom analiza campania, vom discuta greșelile și ce trebuie să facem mai bine”, a spus Drahoš. „Vom continua.”
Un Zeman, vizibil încântat, le-a spus susținătorilor că aceasta a fost ultima lui campanie. „Aceasta a fost victoria mea politică finală”, a spus el.
„Și după aceasta, nu vor exista înfrângeri politice. Pentru că, după cum bine știți,îin conformitate cu constituția, președintele poate să fie în funcție numai de două ori, căte cinci ani, și cu siguranță nu vreau să schimb constituția.” Campania lui Zeman se confruntă cu acuzații că ar fi putut fi finanțat parțial de Moscova.
Jakub Janda, director adjunct al *think-tank- ului European Values, care a investigat legăturile președintelui cu Rusia, declară că cel puțin o treime din fondurile sale de campanie au venit de la donatori nedeclarați care au folosit un ONG obscur pentru a ascunde sursa banilor în numerar. Anturajul președintelui a negat că Moscova a jucat vreun rol în campanie.
*Think tank în engleză, laborator de idei, este o instituție sau un grup de experți care investighează probleme de politică socială, strategie politică, economică, militară, tehnologică și culturală. Pot fi legați sau nu de partide politice, grupuri de presiune sau lobby. De obicei se declară independenți dar sunt destul de relationați cu militari, întreprinderi private, instituții academice. Apără diverse idei și munca lor are greutate în politica și opinia publică, în special în SUA.
(Karen Smith)