Vucic a explicat de ce Serbia nu recunoaște Crimeea

0 156

În cazul în care Serbia ar recunoaste Crimeea ca parte a Rusiei, aceasta ar însemna un sprijin pentru independența Kosovo. Acest lucru a fost declarat de președintele sârb, Aleksandr Vucic, într-un interviu pentru „Le Monde“.

„Noi nu am recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei. Dacă am face-o, ar însemna că susținem independența Kosovo. Dar puneti-vă în locul nostru! Care dintre statele membre permanente ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite sprijină integritatea noastră teritorială? Rusia. Putem oare să ne împușcam singuri în picior?”, a exclamat presedintele sârb.

El a reamintit că, în 2014, Belgradul nu a sprijinit sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, în ciuda intentiei sale de a adera la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, dacă Serbia ar fi fost deja parte UE la acel moment, ea ar trebui să-și îndeplinească toate obligațiile în cadrul politicii externe comune. În acest sens, Vucic, și-a exprimat speranța că, după cinci sau șase ani, relațiile cu Rusia se vor schimba complet.

Mai mult decât atât, președintele sârb a subliniat că relațiile europene de integrare și relatiile bune ale Belgradului cu Rusia nu se contrazic reciproc.

„Nu există nici o contradicție. Președintele francez a spus același lucru, și anume, că Rusia este o țară prietenoasă. Din partea noastră dorim să consolidăm legăturile tradiționale cu Rusia, cooperarea noastră comercială. Din punct de vedere militar, ne pronunțăm pentru neutralitate. Dar, desigur, noi suntem pe calea europeana. Eu vorbesc despre acest lucru la Bruxelles și la Washington, și la Moscova, și Vladimir Putin nu a spus niciodată nimic împotriva ambițiilor noastre europene”, a conchis Vucic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.